Alexandru Ichim: „Am găsit un echilibru între muncă, muzică și familie”

Alexandru Ichim: „Am găsit un echilibru între muncă, muzică și familie”

The embedded asset does not exist:
Asset Type: ImageT
Asset Id: 2100005937744
PAGENAME: TOTAL_Romania/ImageT/Detail

În companie, Alexandru Ichim este vocea TOTAL Romania pentru clienții din străinătate. În rest, își folosește vocea pentru a cânta. SPOC Export de doi ani și jumătate, el este, de asemenea, cântărețul trupei Coins As Portraits. Formația există de nouă ani și are la activ două turnee internaționale.

Ce fel de muzică faceți?

Muzica pe care o cântăm se numește grindcore experimental. Este un fel de rock cu influențe de jazz care are măsuri atipice. Nu are un ritm linear, nici refren, și este rapid și agresiv. Nu prea poți să reții o piesă. E un fel de poezie fără rime. Genul este puțin cunoscut, e o muzică de nișă. Ceea ce este bine și rău fiindcă puțină lume agreează acest gen. Suntem patru membri în componența formației: tobe, chitară electrică, chitară bas și voce, adică eu.

Îți mai aduci aminte de începuturi?

Suntem toți prieteni din liceu cu gusturi muzicale comune. La început, ascultam trupe hard-rock ca Metallica, Nirvana și ce se găsea pe atunci. Am vrut să aflăm mai multe despre acest stil și am găsit grindcore-ul. Atunci ne-am gândit să creăm o trupă. Ideea a venit în clasa a 12-a, dar a durat doi ani până să o punem la punct, fiindcă la început nu aveam bani de instrumente. Azi trupa are nouă ani. Am scos un album în 2011 și lucrăm la al doilea, care ar trebui să iasă undeva în primăvară. Dar toată muzica noastră se găsește și pe internet.

Si se poate asculta în concert...

Da. Înainte, dădeam un concert sau două pe lună. Cel mai des în Brașov și București, dar mergeam și la Cluj, Craiova sau Sibiu. Anul acesta a fost un pic mai greu, pentru că toți avem şi un job cu un program diferit. În plus, încercăm să avem un turneu internațional la fiecare doi ani. Primul a fost în 2011 și am cântat în Ungaria, Austria, Cehia, Germania și Serbia. În 2013, am plecat în Bulgaria, Serbia și Grecia. Durează de obicei două săptămâni. Fanii acestei muzici sunt un fel de comunitate și ne ajutăm reciproc să ne organizăm concertele în țările respective. Al treilea turneu era prevăzut în 2015, dar a fost un an mai încărcat pentru toți. Doi dintre noi ne-am căsătorit, printre care și eu.

Numele vostru, Coins As Portraits, are o semnificație?

Tematica principală a trupei, mai ales în versuri, este slăbiciunea omului în general. Şi ne-am gândit că două dintre cele mai mari slăbiciuni ale noastre sunt materialismul şi consumerismul, iar simbolul principal al acestor două ar fi banii sau moneda. De aici vine ideea de „Coins As Portraits”, în sensul că pentru foarte mulţi oameni, din păcate, banii devin parte a caracterului și a portretului lor.

Cum reușești să te împarți între muzică și munca la TOTAL?

Sincer, imi plac amândouă. Aici am un program fix și găsesc timp să repet după ce termin. În același timp, postul este destul de flexibil și pot să-mi permit să lipsesc când am un concert. Și până la urmă, dacă este vorba de o pasiune, poți întotdeauna să o duci până la capăt. Eu mă împac foarte bine și cu munca, și cu muzica, și cu familia.

Alexandru Ichim

SPOC export