Bitum - Considerente generale

Bitumul este un produs lichid vascos nevolatil sau solid. Din punct de vedere fizico-chimic este un sistem coloidal complex ale carui proprietati chimice depind de proprietatile titeiului din care a fost obtinut. Bitumul pur reprezinta o dispersie coloidala macroscopica a particulelor de asfalt intr-o masa extrem de vascoasa de hidrocarburi lichide. Compozitia chimica a bitumului este influentata de compozitia fizica care consta dintr-un amestec de diferite hidrocarburi continand oxigen, sulf si azot. Hidrocarburile existente in bitum sunt in principal naftenice si aromatice cu un continut mic de hidrocarburi parafinice. Bitumul este partial sau complet solubil in anumiti solventi organici. Fractiile care sunt dizolvate de acesti se numesc maltene sau petrolene iar cele car nu pot fi dizolvate se numesc asfaltene. Maltenele reprezinta un amestec de rasini si ulei si actioneaza ca o masa dispersata. Proprietatile fizice a unui bitum depind de gradul de dispersie a asfaltenelor in maltene.

Bitumul este obtinut prin distilarea titeiului, reprezentand una dintre fazele grele rezultate.
ce este bitumul

Bitumul obtinut din rafinarea petrolului este un produs termoplastic, al carei consistenta si comportament sunt puternic dependente de variatiile de temperatura anuale normale din Europa Centrala. Bitumul in stare solida, incalzit la o temperatura mai mare de 120 ° C, poate fi pompat si transportat intr-un mod convenabil si utilizat pentru fabricarea suprafetelor carosabile. Conform standardelor europene, numai 10% dintre cele peste 1.300 de tipuri de petrol cunoscute la nivel mondial, sunt potrivite pentru productia de asfalt.

distilarea petrolului

Fie ca vorbim despre un bitum modificat sau de unul emulsionat, caracteristici reologice, proprietatile de coeziune si elastice, adeziunea, rezistenta la apa, durabilitate si pretul fac din aceste produse materiale ideale pentru constructia suprafetelor carosabile si realizarea aplicatiilor industriale (constructii, produse ale industriei auto, produse de uz casnic).
Bitumul utilizat pentru prepararea mixturilor asfaltice are o importanta hotaratoare in comportarea acestora, tipul acestuia alemandu-se in functie de mixtura asfaltica ce trebuie preparata, mai precis de caracteristicile fizico-mecanice avute in vedere pentru mixtura asfaltica. Se poate utiliza bitum pur, bitum modificat, bitum aditivat si derivati ai bitumului (emulsie bituminoasa, bitum portionat).