Industria cimentului - o provocare pentru dezvoltarea TOTAL

Industria cimentului - o provocare pentru dezvoltarea TOTAL

TOTAL
 
Puternică și modernă, industria românească de ciment reprezintă o piață esențială pentru dezvoltarea TOTAL.

Industria cimentului în România este o piață matură și dinamică, în principal datorită experienței de peste 100 de ani, dar și programului de privatizare reușit din perioada 1995-1999. Întreaga industrie de ciment a României a fost integral privatizată, prin participarea celor mai puternice grupuri industriale din acest domeniu: LAFARGE (Franța), HOLCIM (Elveția) și HEIDELBERG (Germania). Din acest motiv, a fost atins un nivel tehnologic foarte ridicat, astfel că în anul 2014, industria cimentului din România dispune de 9 cuptoare pe procedeu uscat, din care 4 sunt cu pre-calcinator.

Având o experiență îndelungată în colaborarea cu multe companii din industria cimentului și un portofoliu de produse care să acopere toate aplicațiile existente într-o fabrică de ciment, Total acordă o mare atenție acestui segment de industrie. TOTAL Romania este furnizorul principal de lubrifianți pentru Lafarge Romania încă din 2008, atunci când a fost încheiat un contract global între cele două companii. În 2014, fuziunea dintre Lafarge și Holcim a fost acceptată de Comisia europeană cu condiția, printre altele, de a renunța la Lafarge Romania. Contractul global cu TOTAL nu a fost înnoit, dar colaborarea cu ei va continua în baza unui contract local.

În ceea ce privește abordarea Holcim, proiectul nu a fost lipsit de piedici, în principal din cauza unui contract global semnat cu un competitor major, Shell. Acesta este furnizorul preferat de Holcim Grup la nivel mondial. Am lucrat sistematic la acest proiect, pe baza unui plan foarte bine definit, iar în prezent suntem furnizori pentru două dintre cele trei unități de producție Holcim în România. Am implementat cu succes gama de top TOTAL Carter SH pentru lubrifierea lagărelor de sprijin ale cuptorului rotativ de producție a cimentului, prin înlocuirea gamei de lubrifianți sintetici Shell Omala HD. Acest succes va fi folosit ca referință și de alte afiliate în abordarea locală a acestui client.

Următoarea aplicație pe lista noastră de proiecte a fost lubrifierea coroanei cuptorului rotativ și a morilor de măcinat, prin alegerea corectă a unui produs din portofoliul de lubrifianți TOTAL. Proiectul a decurs bine și am implementat Copal OGL pe coroanele morilor din fabrica Turda și cuptorul din fabrica Alesd.

În abordarea acestui client, nu ne-am poziționat ca un simplu furnizor de produse, ci și ca un furnizor de servicii. Ceea ce a făcut diferența a fost implementarea suportului tehnic prin intermediul serviciului ANAC și vizitele periodice de natură tehnică.
 
Aurel LUNGANU
Inginer vânzări - industrie