4.000 de zile fără accident de muncă

4.000 de zile fără accident de muncă

4000 days without work accident

Pe 16 mai, TOTAL Romania a sărbătorit 4.000 de zile fără niciun accident de muncă. Cu alte cuvinte, compania noastră poate spune cu mândrie că nu a înregistrat niciun accident încă de când a sosit în România, în anul 2005. Acest punctaj se datorează importanţei pe care TOTAL o acordă măsurilor de siguranţă, dar şi implicării fiecărui angajat. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să lucraţi într-o astfel de companie şi cum contribuiţi în fiecare zi la securitatea la locul de muncă? Patru membri ai echipei noastre au răspuns la această întrebare.

Alexandru ZECA, Tehnician de mentenanţă, Fabrica Cristian

„Este o performanţă foarte mare faptul că am ajuns la acest număr de zile fără să fie niciun accident. Pentru mine, cel mai mare risc apare atunci când vin echipe de muncitori externi. Chiar dacă sunt instruiţi de către departamentul SSMMC-DD, sunt probleme care apar doar la faţa locului. Câteodată lucrează sâmbătă şi duminică, când nu este nimeni în fabrică, şi eu sunt responsabil de ei. Le spun să poarte întotdeauna echipamentele de protecţie, iar când nu sunt atenţi, sunt eu atent pentru ei.”

Marius AMIR, Director regional vânzări

„4.000 de zile fără accident de muncă înseamnă siguranţă şi seriozitate, două dintre valorile grupului. Pentru mine, acest lucru se traduce printr-un mediu de lucru sănătos. Petrec în jur de 80% din timp în maşină. Scaunele de la vechile vehicule se deteriorau foarte repede şi poziţia de condus nu era una corectă. Am cerut ca următoarele maşini să fie mai bune în acest sens, iar compania a răspuns pozitiv la această cerere. Și aceasta face parte din siguranţa la locul de muncă. La rândul meu, sunt tot timpul atent în trafic, atât cu maşina mea, cât şi cu ceilalţi şoferi. Nu intru niciodată în disputele care pot apărea pe drum.”

Manole PASTOR, Fochist, Depozitul Ozun

„Este o mândrie să lucrez la TOTAL. Aceste 4.000 de zile fără accident ne arată că toţi angajaţii sunt bine instruiţi şi serioşi. Pot să spun că există diferenţe importante în termeni de siguranţă şi securitate în comparaţie cu Romasfalt, firma care deţinea depozitul de la Ozun înainte să fie preluat de TOTAL Romania. Am semnalat atunci câteva probleme la rezervorul tampon de păcură al centralei termice C2, dar nu s-au luat măsuri. De când TOTAL a preluat depozitul, pompa de alimentare a rezervorului a fost automatizată şi s-a montat un senzor de prea-plin pentru a evita posibilele scurgeri. Ori de câte ori semnalez un lucru, există cel puţin o persoană care vine să verifice despre ce este vorba şi se iau măsuri pentru remedierea neconformităţii într-un timp scurt.”

Andreea DOGARIU, Inginer chimist, Laborator Cristian

„4.000 de zile fără accidente este o cifră impresionantă. Putem spune că toată lumea din TOTAL Romania a contribuit la acest rezultat, respectând prioritatea companiei privind siguranţa la locul de muncă şi semnalând pericolele. În cadrul laboratorului se pune foarte mult accentul pe această temă, mai întâi prin aplicarea regulilor de aur ale grupului: utilizarea corectă a echipamentului de protecţie şi respectarea regulilor din ghidul Safety al grupului. Comunicarea şi conştientizarea pericolelor la care suntem supuşi, mai ales când manipulăm reactivi, au de asemenea un rol foarte important pentru îmbunătăţirea continuă a siguranţei la locul de muncă. Viaţa noastră este cea mai importantă, iar compania pentru care lucrez a înţeles pe deplin acest lucru.”