Scurta istorie a companiei TOTAL in Romania

Scurtă istorie a companiei TOTAL în România

Povestea companiei TOTAL în România a început în 2005, când compania mamă a decis să investească în această țară cu 20 de milioane de locuitori aflată în estul Europei. La acea vreme, România nu era membră a Uniunii Europene. Cu toate acestea, TOTAL a crezut în potențialul ei uman și economic. Zece ani mai târziu, poziția noastră pe piață ne arată că am făcut o alegere bună. Iată un scurt istoric al evoluției noastre în țară.

2005
– TOTAL a semnat un joint-venture cu producătorul român de lubrifianți, Lubrifin și a început activitatea într-o nouă fabrică cu o capacitatea de producție de 30 000 de tone de ulei pe an, situată în localitatea Cristian, lângă Brașov. În timpul comunismului, Lubrifin era compania națională producătoare de lubrifianți. A fost privatizată în 1994. Grație investițiilor susţinute, fabrica de la Cristian rămâne astăzi una dintre cele mai moderne din Europa.

2007
– În același spațiu, a fost inaugurată o fabrică pentru unsori. Construită după standardele internaționale ale TOTAL, aceasta are o capacitate de producție anuală de 2 200 de tone.

2009 – TOTAL a început să exporte din producția românească în țările vecine. Având în vedere că piața locală tocmai fusese lovită de criză, această oportunitate a fost binevenită pentru a stimula activitatea la fabrică.

2011
– TOTAL a început activitatea de vânzare de bitum, fiind direct aprovizionată de la rafinării din străinătate.

2012 – TOTAL Romania a făcut un pas important la sfârșitul lui 2012 când a semnat un contract pentru a prelua activitatea companiei Rom Asfalt, întrucât această societate deținea un depozit la Ozun. Depozitul dispune de șapte rezervoare de stocare cu o capacitate cumulată de 4500 de tone și de conectare la rețeaua feroviară, lucru care permite primirea vagoanelor pline cu bitum fierbinte.

2013
– TOTAL Romania a demarat activități pentru dezvoltarea de fluide speciale și a participat la licitații pentru a furniza aditivi în industria de rafinare din România. În spațiul de la Cristian, la sfârșitul anului 2012, TOTAL a investit într-o prelungire a depozitului și a construit două noi spații de stocare de 1000 de metri pătrați pentru uleiuri de bază prin care să crească producția.

2014 – Potențialul de creștere a activității în sectorul de bitum a determinat compania TOTAL Romania să cumpere depozitul de la Ozun și să întâmpine 18 noi angajați în echipă. În anul următor au fost făcute investiții importante pentru a aduce acest spațiu la standardele companiei. Am schimbat izolația rezervoarelor de stocare și am instalat două schimbătoare de căldură; am implementat noi măsuri de securitate contra incendiilor și am construit o poartă modernă de încărcare cu două cântare rutiere sub brațele de încărcare pentru a îmbunătăți securitatea. Astfel, capacitatea de încărcare a crescut la 800 Mt/zi.

2015 – Pentru a face față cererii crescânde, atât pe piața internă, cât și pe cea de export, o a doua linie de umplere, pentru ambalaje de mică capacitate, a fost instalată la fabrică, eliberând astfel producția pentru bidoanele de 1l, 4l și 5l. Anul acesta, aproximativ 55% din producția de la Cristian va fi vândută în afara României. Producția totală a fabricii a crescut față de 2009, de două ori și jumătate.