Fabrica Cristian: abordare ENCO

Fabrica Cristian în 2016: abordare ENCO

productie

Cum să optimizăm capacitatea de producţie a fabricii de la Cristian în cazul celor mai cerute repere de către clienţii noştri? Iată întrebarea care a stat la baza strategiei noastre de reorganizare a activităţii de producţie.

Până acum, pentru onorarea comenzilor de export foloseam sistemul Make-to-Order, adică aşteptam o comandă pentru a produce marfa cerută. Uneori volumele solicitate depăşeau de două ori capacitatea de producţie a fabricii, iar problemele apăreau atunci când nu făceam faţă cererii în perioadele de vârf. „De acum încolo, vom eşalona activitatea de producţie pe tot parcursul anului, explică Bogdan Iancău, Managerul Operaţional de la Fabrica Cristian. Pentru aceasta, vom schimba strategia în cazul comenzilor de export  şi vom folosi sistemul Make-to-Stock în perioadele cu cerere mică pentru a crea stocuri de siguranţă. Aceste disponibilităţi se fabrică doar pentru produsele cele mai cerute, ceea ce ne va garanta menţinerea unei rotaţii mari a stocului.” Pentru a gestiona cât mai bine fluxul stocurilor, am decis să apelăm la serviciile de depozitare ale furnizorului nostru de logistică, DB Schenker, astfel încât să ne îmbunătăţim calitatea serviciilor de livrare, mai ales în cazul exporturilor.

Acest nou mod de funcţionare are două mari avantaje. Primul este că ne permite să asigurăm un ritm de producţie susţinut. Fabrica de la Cristian are o capacitate de producţie de 2.500 de tone de lubrifianţi pe lună, ceea ce înseamnă 30.000 tone pe an. În 2015, producând doar pe baza comenzilor, rezultatul fabricii a fost 22.000 tone. Am putea, deci, să creştem producţia noastră anuală cu 36% pentru a asigura volumele cerute în perioada de vârf. Linearizarea capacităţii fabricii noastre se va transfera şi furnizorilor noştri, având un efect pozitiv asupra disponibilităţii şi calităţii reperelor. De asemenea, dorim eficientizarea continuă a costurilor operaţionale, astfel încât economiile realizate în fabrică să compenseze creşterea costurilor logistice.

Al doilea avantaj îl reprezintă reactivitatea sporită cu care vom putea răspunde comenzilor clienţilor noştri şi cu care vom putea să menţinem un SAT performant. Într-adevăr, având stocuri permanente în depozitul din Bucureşti şi un program de lucru prelungit, capacităţile noastre de livrare vor fi mult îmbunătăţite. „De această nouă organizare va beneficia atât piaţa de export, cât şi cea internă, care va dispune de stocuri de siguranţă crescute, precizează Bogdan Iancău, fiind aşteptată o reducere a timpului de livrare a unei comenzi la două săptămâni faţă de patru în 2015. În prezent, livrările către TOTAL Bulgaria şi TOTAL Hellas pleacă din depozitul de la DB Schenker,nu de la Cristian. Acelaşi sistem vrem să-l implementăm şi pentru livrările către alte țări.

Bogdan Iancău
Manager Operaţional de la Fabrica Cristian